December 05, 2014

We zijn doordrongen van het waanidee dat we keihard moeten werken om aanspraak te maken op het goede leven

Sarah Van Liefferinge van de Piratenpartij grijpt de noodkreten van oververmoeide ploetermama's aan om de manier waarop we naar werk kijken, kritisch tegen het licht te houden. 'U gelooft toch zelf niet dat uw leven pas echt van start kan gaan na uw pensioen?

Dat het slopend is om een gezin te combineren met een carrière. Dat er te weinig tijd is om daarnaast ook te léven. Dat je het niet redt op je eentje. Noodkreten van oververmoeide ploetermama's en -papa's sierden de laatste dagen onze kranten. En niet enkel zij proberen zich elke dag staande te houden in de ratrace. Zowat iederéén in deze samenleving loopt op de toppen van zijn of haar tenen: dat is een broeinest voor emotionele ellende.

 

Samen strijden voor het goede leven

Het heeft niet lang geduurd vooraleer het debat uitmondde in een discussie tussen moeders die meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen en moeders die graag veel werken. Daarnaast werd ook de leeftijd waarop vrouwen best moeder kunnen worden een mediatiek thema. O ja, en de vaders, die mochten ook nog iets zeggen, maar liefst kort. Triestig hoe deze kans tot maatschappijkritisch debat weeral uitdraait op polarisatie. Waarom niet samen strijden voor het goede leven voor iedereen?






Lees het hele artikel hier.