May 16, 2016

Gratis geld voor iedereen? Zwitsers mogen er binnenkort over stemmen

De Zwitserse bevolking mag op 5 juni stemmen over de vraag of iedereen in het land voortaan een onvoorwaardelijk basisinkomen hoort te krijgen. Dat bericht The Local. Het ja-kamp hoopt niet zomaar op een aalmoes: 2.200 euro per maand voor alle volwassenen.

Om de zoveel maanden komen de pro's en contra's van een basisinkomen - lees: gratis geld voor iedereen, ter vervanging van de huidige uitkeringen en leeflonen - weer op tafel. Zelden of nooit komen er echt concrete beslissingen uit voort. Maar in Zwitserland komen ze toch in de buurt. Daar mag de bevolking zich binnenkort uitspreken over een voorstel van een burgerbeweging om iedere Zwitser 'gratis' van een maandelijkse som geld te voorzien. 

De redenering van de voorstanders, die zich verenigd hebben in het Basic Income Earth Network (BIEN), is dat het basisinkomen armoede wegwerkt en de afhankelijkheid van uitkeringen. Bovendien geef je mensen de vrijheid om van hun leven te maken wat ze écht willen. "We hebben een basisinkomen nodig om iedereen de kans te geven om zijn eigen ondernemer te zijn, te kiezen welke job hij of zij uitoefent", vertelt Gabriel Barta van BIEN.

Lees het artikel uit De Morgen hier.